ONA TILI DARSLARIDA REFLEKSIV FAOLIYATNI TASHKIL ETISH - Parpiyeva Shohsanam Olimovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Maqolada  ona  tili  darslarida  refleksiv  faoliyatni  tashkil  etishning  nazariy  va amaliy jihatlari yoritilgan. Refleksiya ta'lim oluvchining o‘z o‘quv faoliyatini anglash, bajarilgan ishlarni tahlil qilish, yo‘l qo‘yilgan xatolarni aniqlash hamda keyingi o‘quv faoliyatini ongli ravishda rejalashtirishiga xizmat qiladigan muhim pedagogik jarayon sifatida tavsiflanadi. Maqolada refleksiv faoliyatning pedagogik mohiyati, uning ona tili  ta'limidagi  o‘rni,  darsning  turli  bosqichlarida  qo‘llash  usullari  hamda o‘quvchilarning  nutqiy  va  kommunikativ  kompetensiyalarini  rivojlantirishdagi ahamiyati  ilmiy  manbalar  asosida  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  refleksiya  orqali o‘quvchilarda tanqidiy fikrlash, mustaqil xulosa chiqarish, o‘z faoliyatiga mas'uliyat bilan yondashish va umrbod ta'lim olish kompetensiyalarini shakllantirish masalalariga alohida  e'tibor  qaratiladi.  Tahlillar  shuni  ko‘rsatadiki,  refleksiv  faoliyatni  darsning tabiiy  tarkibiy  qismi  sifatida  tashkil  etish  o‘quvchilarning  bilimlarni  chuqurroq anglashiga,  o‘z  fikrini  asosli  bayon  eta  olishiga  hamda  ta'lim  samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.
Keywords: Kalit so‘zlar: refleksiya, refleksiv faoliyat, ona tili ta'limi, metakognitsiya, tanqidiy fikrlash, kommunikativ kompetensiya, o‘z-o‘zini baholash, formativ baholash, faol ta'lim, pedagogik texnologiya.