QO‘QON SHAHRI SHAROITIDA GREK YONG‘OG‘I (JUGLANS REGIA L.) KO‘CHATLARINI INTENSIV YETISHTIRISHNING ILMIY-AMALIY ASOSLARI VA IQTISODIY SAMARADORLIGI - Ergashev Doston Rustamjon o‘g‘li; Xoliqov SHuxratjon Ahmadali o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur  ilmiy  maqolada  Juglans  regia  turining  Qo‘qon  shahri  agroiqlim sharoitida intensiv texnologiyalar asosida yetishtirishning nazariy va amaliy asoslari keng qamrovda tahlil qilinadi. Tadqiqotda hududning iqlimiy va tuproq xususiyatlari, xususan kuchli shamollar, tuproq sho‘rlanishi va suv resurslarining cheklanganligi kabi omillar yong‘oq yetishtirish jarayoniga ta’siri nuqtai nazaridan o‘rganilgan. Intensiv bog‘dorchilik  texnologiyalarining  afzalliklari, kamchiliklari, iqtisodiy  samaradorligi hamda  risklarni  boshqarish  mexanizmlari  ilmiy  asosda  yoritilgan.  Natijalar  shuni ko‘rsatadiki, optimal agrotexnika va moslashgan navlardan foydalanish orqali Qo‘qon sharoitida yuqori rentabelli intensiv yong‘oqzorlar tashkil etish mumkin.
Keywords: Kalit so‘zlar: Juglans regia, intensiv bog‘dorchilik, Qo‘qon iqlimi, lateral navlar, agrotexnologiya, hosildorlik, iqtisodiy samaradorlik, tomchilatib sug‘orish.