INKLYUZIV TALIMGA FAQAT ESKI NARSLAR BUMASIN JUDA KO‘P YANGI QONUN QARORLAR CHIQQAN INKLYUZIV TA’LIM VA UNING HUQUIY ASOSLARI - Rahimova Nodira Kenjaboyevna (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA    Mazkur  maqolada  inklyuziv  ta’limning  zamonaviy  mazmun-mohiyati,  uning xalqaro va milliy huquqiy asoslari hamda so‘nggi yillarda qabul qilingan normativ-huquqiy  hujjatlar  asosida  rivojlanish  tendensiyalari  ilmiy  jihatdan  tahlil  qilingan. Tadqiqotda  inklyuziv  ta’limni  tashkil  etishning  huquqiy  mexanizmlari,  nogironligi bo‘lgan  shaxslarning  sifatli  ta’lim  olish  huquqini  ta’minlash,  ta’lim  muassasalarida teng  imkoniyatlar  yaratish,  universal  dizayn  tamoyillarini  joriy  etish,  maxsus pedagogik  xizmatlarni  rivojlantirish  hamda  ta’lim  jarayonida  diskriminatsiyaning oldini olish masalalari yoritilgan.
Keywords: Kalit so‘zlar: inklyuziv ta’lim, huquqiy asoslar, ta’lim huquqi, nogironligi bo‘lgan shaxslar, BMT Nogironlar huquqlari to‘g‘risidagi konvensiyasi, UNESCO, Barqaror rivojlanish maqsadlari (SDG 4).