SEMIZLIK VA METABOLIK SINDROM: ZAMONAVIY MUAMMOLAR - Akbarova Munisa (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Semizlik va metabolik sindrom XXI asrning eng dolzarb tibbiy muammolaridan biri bo'lib, yurak-qon tomir kasalliklari, qandli diabetning 2-turi, arterial gipertenziya va  boshqa  surunkali  kasalliklarning  rivojlanish  xavfini  sezilarli  darajada  oshiradi. Noto'g'ri ovqatlanish, jismoniy faollikning kamayishi va zararli turmush tarzi ushbu patologiyalarning  asosiy  xavf  omillari  hisoblanadi.  Mazkur  maqolada  semizlik  va metabolik  sindromning  etiologiyasi,  patogenezi,  klinik  belgilari,  zamonaviy diagnostika usullari, davolash tamoyillari hamda profilaktik chora-tadbirlari yoritilgan.
Keywords: Kalit so'zlar: semizlik, metabolik sindrom, insulin rezistentligi, abdominal semizlik, arterial gipertenziya, dislipidemiya, 2-tip qandli diabet.