SURUNKALI BUYRAK KASALLIKLARIDA HAMSHIRALIK PARVARISHI - Akbarova Munisa (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Surunkali  buyrak  kasalligi  (SBK)  butun  dunyoda  nogironlik  va  o'lim ko'rsatkichlarining  muhim  sabablaridan  biri  hisoblanadi.  Kasallik  buyrak funksiyasining uzoq muddat davomida pasayishi bilan kechadi va bemorning hayot sifatiga  salbiy  ta'sir  ko'rsatadi.  Hamshiralik  parvarishi  bemor  holatini barqarorlashtirish,  asoratlarning  oldini  olish  hamda  davolash  samaradorligini oshirishda  muhim  o'rin  tutadi.  Ushbu  maqolada  surunkali  buyrak  kasalliklarining etiologiyasi, klinik belgilari, diagnostikasi va hamshiralik parvarishining zamonaviy tamoyillari yoritilgan.
Keywords: Kalit so'zlar: surunkali buyrak kasalligi, hamshiralik parvarishi, gemodializ, arterial gipertenziya, glomerulyar filtratsiya, nefrologiya.