MAKTABGACHA TA’LIM SOHASIDA KATTA GURUHLARDA INTELLEKT, BILISH KATEGORIYALARINING KONTEKSTUAL TAHLILI - OLLANAZAROVA BONU MAQSUDOVNA (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  maktabgacha  ta’limda  katta  guruh  bolalarida intellekt va bilish kategoriyalarining nazariy hamda metodologik asoslari kontekstual jihatdan  tahlil  qilingan.  Tadqiqotning  asosiy  maqsadi  intellekt  va  bilish kategoriyalarining o‘zaro bog‘liqligini aniqlash hamda ularning katta guruh bolalarida intellektual-bilish  malakalarini  shakllantirishdagi  ahamiyatini  ilmiy  jihatdan asoslashdan iborat. Tadqiqot jarayonida ilmiy adabiyotlarni tahlil qilish, qiyosiy tahlil, umumlashtirish  va  tizimlashtirish  metodlaridan  foydalanildi.  Xorijiy  va  mahalliy olimlarning  ilmiy  qarashlari  asosida  intellekt  va  bilish  kategoriyalarining  mazmun-mohiyati yoritilib, ularning maktabgacha yoshdagi bolalar intellektual rivojlanishidagi o‘rni  ochib  berildi.  Tadqiqot  natijalari  katta  guruh  bolalarida  intellektual-bilish malakalarini  rivojlantirishning  ilmiy-pedagogik  ahamiyatini  asoslash  hamda  ta’lim jarayonini takomillashtirishga xizmat qiladi.
Keywords: Kalit so‘zlar: intellekt, bilish kategoriyalari, kontekstual tahlil, bilish faoliyati, intellektual rivojlanish, katta guruh bolalari, maktabgacha ta’lim.