ZAMONAVIY FUQAROLIK JAMIYATI RIVOJLANISHIDA RAQAMLASHTIRISH JARAYONLARINING NAZARIY-METODOLOGIK JIHATLARI - Dilmurodov Elyorjon Ilg‘or o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur maqola zamonaviy fuqarolik jamiyati rivojlanishida raqamlashtirish  jarayonlarini  ilmiy  o‘rganishning  nazariy-metodologik  asoslarini tizimlashtirishga  bag‘ishlangan.  Tadqiqotning  dolzarbligi  shundaki,  fuqarolik jamiyatining  raqamli  transformatsiyasi  ko‘p  qirrali,  tizimli  hodisa  bo‘lib,  uni  biror alohida nazariy paradigma yoki uslub doirasida to‘liq tushunish imkonsiz  bu esa ushbu sohadagi  tadqiqotlarda  metodologik  plyuralizm  va  usullar  uyg‘unligini (triangulyatsiyani)  taqozo  etadi.  Tadqiqotda  mazmun-tahlil,  qiyosiy-tahliliy  hamda tizimli-strukturaviy  usullardan  foydalanildi.  Natijada,  har  bir  yondashuvning  ichki imkoniyatlari va cheklovlari aniqlandi hamda ularni O‘zbekiston misolida qo‘llashning metodologik xususiyatlari belgilandi.  Xulosa qilib  aytganda,  fuqarolik  jamiyatining raqamli transformatsiyasini ilmiy o‘rganish ko‘p metodli (mixed-methods), tizimli va milliy kontekstga moslashtirilgan metodologik strategiyani talab qiladi.
Keywords: Kalit so‘zlar: nazariy-metodologik yondashuv, fuqarolik jamiyati, raqamli transformatsiya, tizimli tahlil, ijtimoiy kapital, aralash usullar metodologiyasi, O‘zbekiston.