POMIDOR AGROTSENOZLARINING ZARARLI VA FOYDALI ENTOMOFAUNASI - Davlatova Xulkar Fazliddinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu  maqolada  pomidor  (Solanum  \,  lycopersicum)  agrotsenozlarida uchraydigan  zararli  va  foydali  entomofauna  turlarining  tarkibi,  ularning  oʻzaro ekologik  munosabatlari  hamda  ekin  hosildorligiga  taʼsiri  yoritilgan.  Tadqiqot davomida  pomidor  maydonlariga  jiddiy  zarar  yetkazuvchi  asosiy  zararkunandalar (pomidor  kuyasi,  gʻoʻza  tunlami,  oqqanot)  va  ularning  sonini  tabiiy  ravishda boshqaruvchi  entomofaglar  (xonqizi,  oltinkoʻz,  brakon)  oʻrtasidagi  biogeotsenotik aloqalar tahlil qilingan. Shuningdek, agrotsenozda kimyoviy preparatlarni kamaytirgan holda biologik muvozanatni saqlash strategiyalari taklif etilgan.
Keywords: Kalit soʻzlar: agrotsenoz, entomofauna, pomidor kuyasi, gʻoʻza tunlami, entomofaglar, integrallashgan himoya, biologik muvozanat, biogeotsenoz.