PEDAGOGIK FAOLIYATDA ANALITIK BAHOLASH METODLARINI QO‘LLASH - TANGRIYEVA HILOLA SHUHRAT QIZI (TADQIQOTLAR, 2026)
KIRISH.  “Baholash  –  bu  o‘quvchining  kelajagini  ochuvchi  kalit”  Tasavvur qiling:  2030-yilda  sinfga  kirgan  o‘qituvchi  o‘quvchilarning  har  bir  harakatini  real vaqtda kuzatadi. Sun’iy intellekt (AI) ularning nafaqat to‘g‘ri javoblarini, balki fikrlash jarayonini,  hissiy  holatini  va  hatto  chalkashuv  nuqtalarini  ham  tahlil  qiladi.  Bu fantastika emas – bugungi kunning haqiqati. Zamonaviy pedagogik faoliyatda analitik baholash oddiy  “5 baho” qo‘yishdan ancha  o‘tib  ketgan.  U  o‘quvchilarni  shaxs  sifatida  tahlil  qilish,  zaif  tomonlarini bashorat  qilish  va  har  bir  bolaga  mos  “o‘sish  traektoriyasi”ni  yaratish  san’atiga aylangan.  Ushbu  maqola  sizni  analitik  baholashning  eng  qiziqarli,  innovatsion  va takrorlanmas  usullari  bilan  tanishtiradi.  Analitik  baholashning  negizi  Blum taksonomiyasi  va  Vygotskiyning  yaqin  rivojlanish  zonasi  tushunchalarida  yotadi. Ammo 2025–2026-yillarda bu asoslar Learning Analytics, AI-driven personalization va Stealth Assessment (yashirin baholash) kabi yangi qatlamlar bilan boyimoqda [1]. Formative baholash endi real vaqtda ishlaydi: o‘quvchi loyihani bajarayotganda AI uning qarorlarini tahlil qilib, darhol maslahat beradi. Summative baholash esa ko‘p o‘lchovli – bilim + ko‘nikma + emotsional intellekt + ijodkorlikni birlashtiradi.