ONA TILI DARSLARIDA REFLEKSIV FAOLIYATNI TASHKIL ETISH - Parpiyeva Shohsanam Olimovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Maqolada ona tili darslarida refleksiv faoliyatni tashkil etishning nazariy va amaliy jihatlari yoritilgan. Refleksiya ta’lim oluvchining o‘z o‘quv faoliyatini anglash, bajarilgan ishlarni tahlil qilish, yo‘l qo‘yilgan xatolarni aniqlash hamda keyingi o‘quv faoliyatini ongli ravishda rejalashtirishiga xizmat qiladigan muhim pedagogik jarayon sifatida tavsiflanadi. Maqolada refleksiv faoliyatning pedagogik mohiyati, uning ona tili ta’limidagi o‘rni, darsning turli bosqichlarida qo‘llash usullari hamda o‘quvchilarning nutqiy va kommunikativ kompetensiyalarini rivojlantirishdagi ahamiyati ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, refleksiya orqali o‘quvchilarda tanqidiy fikrlash, mustaqil xulosa chiqarish, o‘z faoliyatiga mas’uliyat bilan yondashish va umrbod ta’lim olish kompetensiyalarini shakllantirish masalalariga alohida e’tibor qaratiladi. Tahlillar shuni ko‘rsatadiki, refleksiv faoliyatni darsning tabiiy tarkibiy qismi sifatida tashkil etish o‘quvchilarning bilimlarni chuqurroq anglashiga, o‘z fikrini asosli bayon eta olishiga hamda ta’lim samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.