ДАВЛАТ ҲИСОБИДАН ЮРИДИК ЁРДАМ КЎРСАТИШ ЖАРАЁНИГА АДВОКАТЛАРНИ ЖАЛБ ЭТИШНИНГ ҲУҚУҚИЙ МЕХАНИЗМЛАРИ - Султонов Жасур Рустам ўғли (TADQIQOTLAR, 2026)
Молиявий имкониятнинг чекланганлиги инсон ҳуқуқларини ҳимоя қилишда тўсиқ бўлмаслиги керак. Шу мақсадда мамлакатимизда “Давлат ҳисобидан юридик ёрдам кўрсатиш тўғрисида”ги Қонун қабул қилиниб, аҳолига давлат томонидан бепул ҳуқуқий ёрдам олиш имкониятини яратилди. Мазкур тизим, айниқса, ҳуқуқий ҳимояга муҳтож бўлган фуқаролар учун адолатни таъминлашда муҳим аҳамият касб этмоқда. Давлат ҳисобидан юридик ёрдам кўрсатишда иштирок этиш учун адвокат давлат ҳисобидан юридик ёрдам кўрсатувчи адвокатлар реестрига киритилган бўлиши лозим. Адвокатнинг реестрга киритилиши унинг аризаси адлия органи томонидан кўриб чиқилиб, шартнома имзоланганидан сўнг автоматик тарзда амалга оширилади.