QO‘QON SHAHRI SHAROITIDA GREK YONG‘OG‘I (JUGLANS REGIA L.) KO‘CHATLARINI INTENSIV YETISHTIRISHNING ILMIY-AMALIY ASOSLARI VA IQTISODIY SAMARADORLIGI - Ergashev Doston Rustamjon o‘g‘li; Xoliqov SHuxratjon Ahmadali o’g’li (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada Juglans regia turining Qo‘qon shahri agroiqlim sharoitida intensiv texnologiyalar asosida yetishtirishning nazariy va amaliy asoslari keng qamrovda tahlil qilinadi. Tadqiqotda hududning iqlimiy va tuproq xususiyatlari, xususan kuchli shamollar, tuproq sho‘rlanishi va suv resurslarining cheklanganligi kabi omillar yong‘oq yetishtirish jarayoniga ta’siri nuqtai nazaridan o‘rganilgan. Intensiv bog‘dorchilik texnologiyalarining afzalliklari, kamchiliklari, iqtisodiy samaradorligi hamda risklarni boshqarish mexanizmlari ilmiy asosda yoritilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, optimal agrotexnika va moslashgan navlardan foydalanish orqali Qo‘qon sharoitida yuqori rentabelli intensiv yong‘oqzorlar tashkil etish mumkin.