SEMIZLIK VA METABOLIK SINDROM: ZAMONAVIY MUAMMOLAR - Akbarova Munisa (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya Semizlik va metabolik sindrom XXI asrning eng dolzarb tibbiy muammolaridan biri bo’lib, yurak-qon tomir kasalliklari, qandli diabetning 2-turi, arterial gipertenziya va boshqa surunkali kasalliklarning rivojlanish xavfini sezilarli darajada oshiradi. Noto’g’ri ovqatlanish, jismoniy faollikning kamayishi va zararli turmush tarzi ushbu patologiyalarning asosiy xavf omillari hisoblanadi. Mazkur maqolada semizlik va metabolik sindromning etiologiyasi, patogenezi, klinik belgilari, zamonaviy diagnostika usullari, davolash tamoyillari hamda profilaktik chora-tadbirlari yoritilgan.