MAKTABGACHA TA’LIM SOHASIDA KATTA GURUHLARDA INTELLEKT, BILISH KATEGORIYALARINING KONTEKSTUAL TAHLILI - OLLANAZAROVA BONU MAQSUDOVNA (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada maktabgacha ta’limda katta guruh bolalarida intellekt va bilish kategoriyalarining nazariy hamda metodologik asoslari kontekstual jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotning asosiy maqsadi intellekt va bilish kategoriyalarining o‘zaro bog‘liqligini aniqlash hamda ularning katta guruh bolalarida intellektual-bilish malakalarini shakllantirishdagi ahamiyatini ilmiy jihatdan asoslashdan iborat. Tadqiqot jarayonida ilmiy adabiyotlarni tahlil qilish, qiyosiy tahlil, umumlashtirish va tizimlashtirish metodlaridan foydalanildi. Xorijiy va mahalliy olimlarning ilmiy qarashlari asosida intellekt va bilish kategoriyalarining mazmun- mohiyati yoritilib, ularning maktabgacha yoshdagi bolalar intellektual rivojlanishidagi o‘rni ochib berildi. Tadqiqot natijalari katta guruh bolalarida intellektual-bilish malakalarini rivojlantirishning ilmiy-pedagogik ahamiyatini asoslash hamda ta’lim jarayonini takomillashtirishga xizmat qiladi.