ZAMONAVIY FUQAROLIK JAMIYATI RIVOJLANISHIDA RAQAMLASHTIRISH JARAYONLARINING NAZARIY-METODOLOGIK JIHATLARI - Dilmurodov Elyorjon Ilg‘or o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur maqola zamonaviy fuqarolik jamiyati rivojlanishida raqamlashtirish jarayonlarini ilmiy o‘rganishning nazariy-metodologik asoslarini tizimlashtirishga bag‘ishlangan. Tadqiqotning dolzarbligi shundaki, fuqarolik jamiyatining raqamli transformatsiyasi ko‘p qirrali, tizimli hodisa bo‘lib, uni biror alohida nazariy paradigma yoki uslub doirasida to‘liq tushunish imkonsiz bu esa ushbu sohadagi tadqiqotlarda metodologik plyuralizm va usullar uyg‘unligini (triangulyatsiyani) taqozo etadi. Tadqiqotda mazmun-tahlil, qiyosiy-tahliliy hamda tizimli-strukturaviy usullardan foydalanildi. Natijada, har bir yondashuvning ichki imkoniyatlari va cheklovlari aniqlandi hamda ularni O‘zbekiston misolida qo‘llashning metodologik xususiyatlari belgilandi. Xulosa qilib aytganda, fuqarolik jamiyatining raqamli transformatsiyasini ilmiy o‘rganish ko‘p metodli (mixed-methods), tizimli va milliy kontekstga moslashtirilgan metodologik strategiyani talab qiladi.