RUS OLIMLARINING FARMATSEVTIKA TARMOG’IGA QO’SHGAN HISSASI - Maxmudbekova Gulnora Ubaydullayevna; Mirg’aniyeva E’zoza; Isomitdinova Bahora; Mirzayeva E’zoza (TADQIQOTLAR, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada farmatsevtika fanining shakllanishi va rivojlanishida rus olimlarining qo‘shgan ulkan va fundamental hissalari tizimli ravishda tahlil qilinadi. Tadqiqotda D.I. Mendeleyevning kimyoviy elementlar davriy tizimi dorivor moddalar sintezidagi o‘rni, A.M. Butlerovning kimyoviy tuzilish nazariyasi, I.M. Sechenov va I.P. Pavlovlarning farmakologiya hamda tibbiyotdagi inqilobiy kashfiyotlari, shuningdek, dunyoda birinchi bo‘lib virusologiya asosini yaratgan D.I. Ivanovskiyning ishlari yoritilgan. Maqolaning maqsadi — rus kimyogarlari, botaniklari va shifokorlarining dori vositalarini yaratish, standartlashtirish hamda fitoterapiya sohasidagi tarixiy xizmatlarini ochib berishdan iborat. Tadqiqot metodologiyasi sifatida tarixiy-tahliliy, qiyosiy va bibliografik metodlardan foydalanildi. Natijada, zamonaviy antibiotiklar, vaksinalar va sintetik dori vositalarining yaratilishida rus ilmiy maktablarining poydevor bo‘lib xizmat qilganligi dalillangan. Maqola farmatsevtika tarixi va dorishunoslik yo‘nalishida izlanish olib borayotgan tadqiqotchilar uchun muhim manba bo‘lib xizmat qiladi.