POMIDOR AGROTSENOZLARINING ZARARLI VA FOYDALI ENTOMOFAUNASI - Davlatova Xulkar Fazliddinovna (TADQIQOTLAR, 2026)
Ushbu maqolada pomidor (Solanum lycopersicum) agrotsenozlarida uchraydigan zararli va foydali entomofauna turlarining tarkibi, ularning oʻzaro ekologik munosabatlari hamda ekin hosildorligiga taʼsiri yoritilgan. Tadqiqot davomida pomidor maydonlariga jiddiy zarar yetkazuvchi asosiy zararkunandalar (pomidor kuyasi, gʻoʻza tunlami, oqqanot) va ularning sonini tabiiy ravishda boshqaruvchi entomofaglar (xonqizi, oltinkoʻz, brakon) oʻrtasidagi biogeotsenotik aloqalar tahlil qilingan. Shuningdek, agrotsenozda kimyoviy preparatlarni kamaytirgan holda biologik muvozanatni saqlash strategiyalari taklif etilgan.