INSONNI TUSHUNISHGA DUALIZM VA MONIZM NUQTAI NAZARIDAN YONDASHUV. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada inson tabiatini anglashda falsafa va psixologiyaning fundamental yo‘nalishlari bo‘lgan dualizm va monizm konsepsiyalari qiyosiy tahlil qilinadi. Tana (materiya) va ong (ruh) o‘rtasidagi munosabatlar tarixiy falsafiy meros hamda zamonaviy neyron ilm-fan (neuroscience) yutuqlari prizmasi orqali ko‘rib chiqilgan. Maqolada har ikkala yondashuvning inson psixologiyasi, uning xulq-atvori va sun’iy intellekt davridagi o‘rni yoritib berilgan.
Keywords: Dualizm, monizm, ong, tana, Rene Dekart, materializm, idealizm, psixofizik muammo, neyropsixologiya, inson tabiati.