G’ISHT CHIQINDALARI ASOSIDAGI TAYYORLANGAN BETON (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada qurilish jarayonida hosil bo‘ladigan g‘isht chiqindilaridan foydalanib yengil beton olish imkoniyatlari o‘rganildi. Tadqiqotda yirik to‘ldiruvchi sifatida ishlatiladigan chaqiq tosh g‘isht chiqindisi bilan 25%, 50%, 75% va 100% miqdorlarda almashtirildi. Tajriba natijasida betonning o‘rtacha zichligi, suv shimuvchanligi hamda mustahkamlik ko‘rsatkichlari aniqlanib, optimal tarkib tavsiya qilindi.
Keywords: g‘isht chiqindisi, yengil beton, yirik to‘ldiruvchi, zichlik, mustahkamlik, suv shimuvchanlik.