AFG'ONISTON-ERON MUNOSABATLARIDA SUV OMILINING SIYOSIYLASHUVI VA DIPLOMATIK MUAMMOLAR (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada Afg'oniston va Eron o'rtasidagi suv resurslaridan foydalanish bo'yicha yuzaga kelgan diplomatik ziddiyatlar va ushbu ziddiyatlarning mintaqaviy xavfsizlikka ta'siri tahlil etiladi. Helmand daryosi misolida transserhad suv resurslarining qanday qilib geosiyosiy vositaga aylanishi va ikki davlat munosabatlarida taranglikni keltirib chiqarishi ko'rsatiladi. Natijalar shuni ko'rsatadiki, suv omilining siyosiylashuvi Eron-Afg'oniston munosabatlarida strukturaviy muammo sifatida barqaror bo'lib qolmoqda va uni hal etish uchun ikki tomonlama shartnomaviy bazani kengaytirish zarur.
Keywords: Helmand daryosi, transserhad suv resurslari, suv diplomatiyasi, Afg'oniston, Eron, geosiyosat, suv xavfsizligi, mintaqaviy ziddiyat.