XALQARO IQTISODIY INTEGRATSIYA SHAROITIDA YANGI IQTISODIY TERMINLARNING O‘ZBEK TILIGA KIRIB KELISH MEXANIZMLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada xalqaro iqtisodiy integratsiya jarayonlari natijasida yangi iqtisodiy terminlarning o‘zbek tiliga kirib kelish mexanizmlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda iqtisodiy terminlarning o‘zlashuv usullari, jumladan fonetik, morfologik va semantik moslashuv jarayonlari hamda ularning o‘zbek tilining leksik tizimiga ta’siri o‘rganiladi. Shuningdek, xalqaro iqtisodiy aloqalar kengayishi natijasida yuzaga kelayotgan yangi terminlarning shakllanish omillari va ularning milliy til me’yorlariga moslashuvi masalalari yoritiladi. Tadqiqot natijalari iqtisodiy terminologiyaning rivojlanish tendensiyalarini aniqlash va yangi terminlarni tizimli ravishda o‘rganishga xizmat qiladi.
Keywords: iqtisodiy termin, integratsiya, o‘zlashuv jarayoni, terminologiya, fonetik moslashuv, semantik moslashuv, morfologik moslashuv, xalqaro iqtisodiy integratsiya, o‘zlashma terminlar, o‘zbek tili.