O‘ZBEKISTONDA EKOLOGIK BARQARORLIK, YASHIL VA MUQOBIL ENERGETIKA (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada O‘zbekiston iqtisodiyotida muqobil energiya manbalarining ba’zi afzalliklari va kamchiliklari tahlil qilinadi. Muqobil energiyaning  energetik xavfsizlikni ta’minlash, atrof-muhitni muhofaza qilish va itisodiy diversifikatsiya ga ijobiy ta’siri ko‘rib chiqiladi. Shu bilan birga, muqobil energiyani joriy qilishdagi texnologik, iqtisodiy va infratuzilmaviy cheklovlar ham tahlil qilinadi. Tadqiqot davomifda ushbu sohada amalga oshirilishi lozim bo‘lgan takliflar ilgari surilgan. Maqolada muqobil energiya manbalarining keng ko‘lamli rivojlanishi O‘zbekistonning barqaror rivojlanish yo‘lidagi asosiy yo‘nalishlaridan biri sifatida qaraladi.
Keywords: Muqobil energiya, qayta tiklanuvchi manbalar, iqtisodiyot, ekologiya, energiya xavfsizligi, quyosh energiyasi, shamol energiyasi.