STRESSNING INSON ORGANIZMIGA FIZIOLOGIK TA’SIRI VA UNING KLINIK AHAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada stressning inson organizmiga fiziologik ta’siri, uning neyroendokrin mexanizmlari, gipotalamo-gipofizar-buyrakusti bezi tizimi, simpatoadrenal javob, gormonal o‘zgarishlar hamda yurak-qon tomir, immun, ovqat hazm qilish va markaziy nerv tizimiga ko‘rsatadigan ta’siri ilmiy asosda yoritiladi. Stressning qisqa muddatli adaptiv roli va surunkali stressning patofiziologik oqibatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, stress bilan bog‘liq arterial gipertenziya, metabolik buzilishlar, immunosupressiya va psixosomatik kasalliklarning klinik ahamiyati ko‘rsatib beriladi. Maqola normal fiziologiya va klinik amaliyot nuqtai nazaridan stress reaksiyasining organizm faoliyatidagi o‘rnini chuqur ochib beradi.
Keywords: Stress, kortizol, adrenalin, gipotalamus, gipofiz, buyrakusti bezi, simpatik nerv tizimi, homeostaz, adaptatsiya, immunitet, arterial bosim, psixosomatik kasalliklar, surunkali stress