QON BOSIMINING FIZIOLOGIK BOSHQARILISHI VA UNING KLINIK AHAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada arterial qon bosimining fiziologik boshqarilish mexanizmlari, qisqa muddatli va uzoq muddatli regulyatsiya tizimlari, baroreseptorlar, xemoreseptorlar, vegetativ nerv tizimi, buyraklar, renin-angiotenzin-aldosteron tizimi hamda gormonal nazorat omillari ilmiy asosda yoritiladi. Qon bosimining yurak chiqishi, periferik qarshilik, qon hajmi va tomir tonusi bilan uzviy bog‘liqligi tahlil qilinadi. Shuningdek, qon bosimi boshqaruvining buzilishi natijasida yuzaga keladigan arterial gipertenziya, gipotenziya, shok va boshqa klinik holatlarning patofiziologik asoslari ko‘rsatib beriladi. Maqola normal fiziologiya tamoyillarining klinik amaliyotdagi ahamiyatini chuqur ochib beradi.
Keywords: Qon bosimi, arterial bosim, baroreseptor, xemoreseptor, vegetativ nerv tizimi, renin-angiotenzin-aldosteron tizimi, yurak chiqishi, periferik qarshilik, buyrak, vazokonstriksiya, gipertenziya, gipotenziya, homeostaz.