DEVOPS JARAYONLARIDA KONTEYNERLASHTIRISH TEXNOLOGIYALARI: DOCKER VA KUBERNETES TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Zamonaviy dasturiy ta’minot ishlab chiqish sohasida DevOps metodologiyasi ishlab chiqish (Development) va operatsion (Operations) jarayonlarni birlashtirib, mahsulotni tezroq va sifatliroq yetkazib berishni ta’minlaydi. Dasturiy ta’minot ishlab chiqish jarayanonida barcha jamoalarni birlashtira olgan DevOps metodologiyasi nafaqat to‘g‘ri infrastruktura, balki dastur mahsulotining foydalanuvchanligini ham ta’minlashga qodir. Bu esa konteynerlashtirish jarayoni orqali amalga oshiriladi. Ushbu metodologiyaning muvaffaqiyatli amalga oshirilishida konteynerlashtirish texnologiyalari, xususan Docker va Kubernetes, markaziy o‘rin tutadi. Dasturiy ta'minot ishlab chiqish metodologiyalari o'z rivojlanishida bir necha bosqichni bosib o'tdi: qattiy va chiziqli bosqichlardan iborat Waterfall (1970-y.), moslashuvchan qisqa sikllarga asoslangan Agile (2000-y.), ishlab chiqish va operatsion jarayonlarni avtomatlashtirish hamda integratsiyalash orqali birlashtirgan DevOps (2009-y.) va, nihoyat, xavfsizlikni butun jamoaning umumiy mas'uliyatiga
Keywords: An’anaviy virtual mashinalarga nisbatan konteynerlar yengilroq bo‘lib, resurslarni tejamkorroq sarflaydi va ilovalarni bir necha soniyada ishga tushirish imkonini beradi. Docker ushbu konteynerlarni yaratish, saqlash va tarqatish uchun standart vosita sifatida sanoat standartiga aylandi. Docker orqali har bir jarayonni tashqi izolatsiyalab himoya qilish, boshqa konteynerlarga zarar yetganda kamchiliklarsiz ishlashda davom etishni ta’minlab bersa,