SALJUQIYLAR DAVLATINING OʻRTA OSIYODA TUTGAN OʻRNI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada Saljuqiylar davlati va uning Oʻrta Osiyo hududida tutgan oʻrni, harbiy-siyosiy faoliyati, madaniyat va ilm-fan taraqqiyotiga qoʻshgan hissasi chuqur ilmiy tahlil qilingan. Maqolada Saljuqiylar hukmronligi zamonida Oʻrta Osiyoning siyosiy hayotida yuz bergan oʻzgarishlar, iqtisodiy va madaniy taraqqiyot, mamlakatlararo aloqalarning rivojlanishiga turli tarixiy manbalar asosida baho berilgan. Xususan, Turk saljuqiylari bosib olingan hududlar taraqqiyotiga qanday ta’sir koʻrsatgani, yirik olim va madaniyat namoyandalari yetishib chiqqan ijtimoiy, siyosiy muhit, Islom sivilizatsiyasi doirasida Oʻrta Osiyoning tutgan oʻrni tarixiy faktlar va dalillar asosida ochib beriladi. Maqolaning yakunida Saljuqiylar hukmronligining umumiy natijalari hamda Oʻrta Osiyo taraqqiyotiga qo‘shgan eng muhim hissalari, tarixiy meros xulosalab koʻrsatib berilgan.
Keywords: Saljuqiylar, Oʻrta Osiyo, siyosiy tarix, madaniyat, fan, sivilizatsiya, Movarounnahr, musulmon dunyosi, islom tarixi.