TURLI NO‘XAT NAVLARI URUG‘LARINING DALA UNUVCHANLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Respublikamizda gʼalla ekinlaridan bugʼdoy bilan bir qatorda don-dukkakli ekinlarning mahsuloti ham muhim o’ringa ega. Don-dukkali ekinlar orasida O’zbekistonda qadimdan lalmi yerlarda no’xat ekib kelingan. No’xat doni tarkibida 20-30 % oqsil, 50-60 % uglevod, 7 % gacha moy va B guruh vitamin hamda minerallar bo„lib, uning ozuqaviylik qiymati 78 % ni tashkil qiladi. Ushbu maqolada turli no’xat navlarini urug’larining dala unuvchanligiga ekish sxemalarining taʼsiri o’rganilgan va xulosalar berilgan.
Keywords: Almashlab ekish, no’xat, dukkakli-don ekinlari, nav, dala unuvchanligi, oqsil, ekish muddati, ekish sxema, tuproq unumdorligi.