KERAMIK QOPLAMALAR UCHUN TISHNI CHARXLASH MEZONLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Maqolada keramik qoplamalar (metall-keramik va monolit keramik konstruksiyalar) uchun tishni charxlash bo'yicha zamonaviy biomexanik va estetik mezonlar adabiyotlar tahlili asosida yoritilgan. Okklyuzion/insizal va aksial devorlarni kamaytirish miqdorlari, chegara (finish line) dizayni turlari, ularning tish milkiga nisbatan joylashuvi, shuningdek turli keramik materiallar (zirkoniy oksidi, lityumdisilikat, feldshpat keramikasi) uchun xos bo'lgan charxlash talablari, tez uchraydigan xatolar va ularning oqibatlari ko'rib chiqilgan.
Keywords: keramik qoplama, tishni charxlash, chegara chizig'i, okklyuzion reduksiya, aksial reduksiya, zirkoniy, lityum-disilikat.