OʻZBEKISTON FARMATSEVTIKA SANOATINING KELAJAGI: STRATEGIK VAZIFALAR, IMKONIYATLAR VA OʻSISH NUQTALARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
O‘zbekiston farmatsevtika sohasini mamlakat rivojlanishi, sog‘liqni saqlash tizimi va milliy xavfsizlik uchun strategik ahamiyatga ega sanoat deb hisoblaydi. Mustaqillikdan keyin bu sohada davlat qo‘llabquvvatlashidan tortib, xorijiy to‘g‘ridan-to‘g‘ri investitsiyalarni jalb qilish va mahalliy ishlab chiqarishni qo‘llab-quvvatlash loyihalarigacha ko‘p narsa sodir bo‘ldi. Ammo COVID-19 pandemiyasi farmatsevtika mustaqilligining mamlakat iqtisodiyoti va jamoat salomatligi uchun qanchalik muhimligini keskin eslatdi. Bugungi kunda O‘zbekistonning farmatsevtika sanoati o‘zgarish jarayonida va sifatli sakrash bosqichida. Bu soha global rivojlanish kuchlari, sog‘liqni saqlash xizmatlariga yuqori talab va yangi texnologiyalar tufayli rivojlandi, natijada murakkab va dinamik muhit yuzaga keldi. Ushbu maqola O‘zbekiston farmatsevtika sanoatining kelajakdagi rivojlanish yo‘nalishini, O‘zbekistonning yo‘nalishi, strategik maqsadlari, duch kelgan strategik vazifalari, mavjud imkoniyatlar va hozirgi muhim va katta imkoniyatlar sohalarini keng qamrovli ko‘rib chiqadi.
Keywords: Vaziyat: Yutuqlar va hali hal qilinishi kerak bo‘lgan muammolar. Yutuqlar: O‘zbekistonda farmatsevtika sohasini rivojlantirish bo‘yicha bir qancha qonunlar qabul qilindi. Hujjatlarga ko‘ra, O‘zbekistonda 100 dan ortiq farmatsevtika korxonalari tashkil etilgan, jumladan, ‘2030 yilgacha O‘zbekiston farmatsevtika sanoatini rivojlantirish konsepsiyasi’, ‘Farmatsevtika sanoatini rivojlantirish dasturi’. Mahalliy ishlab chiqarish yetakchilari orasida Jurabek Laboratories, Dori-Darmon va