FIZIKA FANINI O'QITISHDA ZAMONAVIY PEDAGOGIK INAVATSION USULLARDAN SAMARALI FOYDALANISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada umumiy o‘rta va oliy ta’lim tizimida fizika fanini o‘qitish samaradorligini oshirish, dars jarayoniga zamonaviy pedagogik innovatsion metodlar va raqamli resurslarni uzviy integratsiya qilish masalalari tadqiq etilgan. Fizika ta’limida muammoli o‘qitish, loyihaviy ta’lim texnologiyasi, interaktiv virtual laboratoriyalar va kompyuter simulyatsiyalarining o‘quvchilar ilmiy-tanqidiy tafakkuri hamda amaliy ko‘nikmalarini shakllantirishdagi didaktik salohiyati tahlil qilingan. An’anaviy tayyor formulalarni yodlashga asoslangan ta’lim modelidan hodisalarning fizik mohiyatini modellashtirish va keys-stadi metodlari vositasida chuqur anglashga asoslangan ta’lim modeliga o‘tishning uslubiy asoslari ilgari surilgan.
Keywords: fizika ta’limi, pedagogik innovatsiya, virtual laboratoriya, muammoli o‘qitish, kompyuter simulyatsiyasi, ta’lim sifati, amaliy kompetensiya, kognitiv faollik.