THE INFLUENCE OF SHORT VIDEOS ON STUDENTS’ ATTENTION SPAN (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Мазкур мақолада замонавий рақамли медиа оламида оммалашиб бораётган қисқа видео платформалар (TikTok, Instagram Reels, YouTube Shorts) олий ва ўрта махсус таълим муассасалари талабаларининг диққат маркази ва диққат давомийлигига (attention span) кўрсатаётган таъсири таҳлил қилинади. Тадқиқотлар шуни кўрсатадики, қисқа ва тез алмашинувчи визуал контент миянинг дофамин тизимини фаоллаштириб, узоқ муддатли ва чуқур диққатни талаб қилувчи академик жараёнларга салбий таъсир кўрсатмоқда. Мақолада ушбу муаммонинг психологик ва когнитив асослари кўриб чиқилиб, талабаларнинг рақамли саводхонлигини ошириш ва таълимда ушбу форматлардан тўғри фойдаланиш бўйича тавсиялар илгари сурилган.
Keywords: Қисқа видеолар, диққат давомийлиги, дофамин, когнитив фаолият, рақамли детокс, TikTok, талабалар, рақамли гигиена.