SUDLARDA MEDIATSIYA INSTITUTINING QO‘LLANILISHI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada sudlarda mediatsiya institutining qo‘llanilishining huquqiy asoslari, uning nizolarni muqobil hal etish usuli sifatidagi ahamiyati hamda odil sudlov tizimini takomillashtirishdagi o‘rni ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Mediatsiyaning ixtiyoriylik, xolislik, maxfiylik va tomonlarning teng huquqliligi tamoyillariga asoslanishi, fuqarolik, iqtisodiy va ayrim boshqa huquqiy nizolarni tezkor hamda o‘zaro manfaatli hal etishdagi afzalliklari yoritilgan. Shuningdek, O‘zbekiston Respublikasida mediatsiya institutini rivojlantirish bo‘yicha amalga oshirilayotgan sud-huquq islohotlari, amaliyotda uchrayotgan muammolar va ularni bartaraf etish yo‘llari tahlil etilgan.
Keywords: mediatsiya, mediator, sud, nizolarni hal etish, muqobil nizolarni hal qilish, odil sudlov, kelishuv, ixtiyoriylik, maxfiylik, huquqiy islohotlar.