O‘ZBEK TILINING MILLIY KORPUSI VA ELEKTRON LUG‘ATLAR ASOSIDA LEKSIK-SEMANTIK KOMPETENSIYALARNI RIVOJLANTIRISHNING DIDAKTIK IMKONIYATLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek tilining milliy korpusi va elektron lug‘atlarning ta’lim jarayonidagi lingvodidaktik imkoniyatlari ilmiy-metodik jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda milliy korpus texnologiyalari, elektron leksikografik resurslar hamda raqamli til bazalaridan foydalanish orqali o‘quvchilarning leksik-semantik kompetensiyalarini rivojlantirishning nazariy va amaliy asoslari yoritilgan. Shuningdek, korpus lingvistikasi vositasida so‘zlarning semantik maydoni, kontekstual qo‘llanishi, sinonimik, antonimik, omonimik va frazeologik munosabatlarini o‘rganishning didaktik afzalliklari tahlil etilgan.
Keywords: o‘zbek tilining milliy korpusi, elektron lug‘atlar, korpus lingvistikasi, leksik-semantik kompetensiya, leksikografiya, semantik tahlil, lingvodidaktika, raqamli ta’lim.