SMART DEFEKTOLOGIYA: IMPLANTLI BOLALAR REABILITATSIYASIDA OʻYIN TEXNOLOGIYALARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada smart defektologiya konsepsiyasi asosida koxlear implantli bolalar reabilitatsiyasida o‘yin texnologiyalaridan foydalanishning pedagogik va psixologik imkoniyatlari tahlil qilingan. Zamonaviy raqamli texnologiyalar va interaktiv ta’lim vositalarining rivojlanishi eshitishida nuqsoni bo‘lgan bolalarni reabilitatsiya qilish jarayoniga yangi yondashuvlarni tatbiq etish imkonini bermoqda. Ayniqsa, o‘yin texnologiyalari bolaning motivatsiyasi, kognitiv faolligi, eshituv idroki, nutqiy rivojlanishi va ijtimoiy moslashuvini qo‘llabquvvatlashda samarali vosita sifatida namoyon bo‘lmoqda. Tadqiqotda smart defektologiyaning mazmun-mohiyati, o‘yin texnologiyalarining reabilitatsion imkoniyatlari hamda implantli bolalar rivojlanishiga ta’siri nazariy va empirik jihatdan o‘rganildi. Ilmiy manbalarni tahlil qilish, pedagogik kuzatish, diagnostika, eksperimental tadqiqot va ekspert baholash metodlari asosida olingan natijalar o‘yin texnologiyalariga asoslangan reabilitatsion dasturlar eshituv-nutq ko‘nikmalarini rivojlantirish, kommunikativ faollikni oshirish va korreksion mashg‘ulotlar samaradorligini kuchaytirishga xizmat qilishini ko‘rsatdi. Tadqiqot natijalari smart defektologiya tamoyillari asosida implantli bolalar uchun innovatsion reabilitatsiya modelini ishlab chiqish va amaliyotga joriy etish uchun ilmiy-metodik asos bo‘lib xizmat qiladi.
Keywords: smart defektologiya, koxlear implant, o‘yin texnologiyalari, gamifikatsiya, raqamli reabilitatsiya, interaktiv ta’lim, eshituv reabilitatsiyasi, nutq