INKLYUZIV MUHITDA IMPLANTLI BOLALARDAGI LOGOFOBIYANI PSIXOLOGIK KORREKSIYALASH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada inklyuziv ta’lim muhitida koxlear implantli bolalarda uchraydigan logofobiyani psixologik korreksiyalashning nazariy va amaliy asoslari tahlil qilingan. Koxlear implantatsiyadan keyingi davrda bolalarda nutqiy faoliyatning rivojlanishi bilan bir qatorda kommunikativ qiyinchiliklar, nutqiy xavotir, omma oldida gapirishdan qo‘rquv va o‘z nutqiga nisbatan ishonchsizlik holatlari ham kuzatilishi mumkin. Bunday holatlar logofobiya shakllanishiga sabab bo‘lib, bolaning ijtimoiy moslashuvi, tengdoshlari bilan muloqoti va ta’lim jarayonidagi faolligiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi.
Keywords: logofobiya, koxlear implant, kommunikativ xavotir, nutqiy qo‘rquv, psixologik korreksiya, inklyuziv ta’lim, ijtimoiy moslashuv, kommunikativ kompetentlik, emotsional rivojlanish, ijtimoiy tashvish, o‘ziga ishonch, psixokorreksiya, bolalar psixologiyasi, nutq rivojlanishi, psixologik qo‘llab quvvatlash, kommunikativ faollik.