“BADIIY MATNDA LAQAB VA TAXALLUSLARNING LINGVOPRAGMATIK XUSUSIYATLARI” (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Dissertatsiyada laqab va taxalluslar o‘zbek xalqining badiiy adabiyotida obrazlilikni shakllantiruvchi asosiy tasviriy vositalardan biri sifatida muhim ahamiyatga ega ekanligi badiiy asarlardan olingan misollar bilan ochib berilgan. Tadqiqot natijasida o‘zbek tilshunosligida badiiy matndagi laqab va taxalluslarni tadqiq etish boʻyicha yutuqlar umumlashtirilib, xulosa va takliflar tayyorlandi. Bu ish badiiy matndagi laqab va taxalluslarni keng va chuqur o‘rganish uchun muhim ahamiyat kasb etadi. Tadqiqotda erishilgan natijalardan oliy o‘quv yurtlarida lingvopragmatika bo‘yicha ilmiy tadqiqotlar olib borishda foydalanish mumkin. Tadqiqotda to‘plangan materiallardan badiiy matndagi antroponimlar bo‘yicha magistrlik dissertasiyalari va bakalavrlik bo‘yicha malakaviy bitiruv ishlari yozishda foydalanish mumkin.
Keywords: Tadqiqot metodlari: lingvopragmatik tahlil, leksik-semantik, nominatsion motivatsion, uslubiy tahlil, tavsiflash, qiyoslash, lingvopoetik tahlil usullari. Olingan natijalar va ularning yangiligi: