SHATNOMA TUZISH BOSQICHLARI VA ULARNI HUQUQIY JIHATDAN TARTIBGA SOLISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy fuqarolik-huquqiy munosabatlar tizimida shartnoma institutining o‘rni va ahamiyati keng yoritilgan. Unda shartnoma tushunchasi, uning iqtisodiy va huquqiy mohiyati, shuningdek bozor iqtisodiyoti sharoitida tutgan o‘rni tahlil qilingan. Muallif shartnoma tuzish jarayonining asosiy bosqichlari — oferta, aksept, muzokaralar olib borish, shartlarni kelishish hamda shartnomani rasmiylashtirish jarayonlarini huquqiy jihatdan izchil bayon etadi. Shuningdek, shartnomaning muhim shartlari, shakli va haqiqiyligi masalalari O‘zbekiston Respublikasi Fuqarolik kodeksi normalari asosida ochib berilgan. Maqolada shartnoma erkinligi prinsipi, taraflarning tengligi va adolatlilik tamoyillari alohida e’tirof etilib, ularning amaliy ahamiyati ko‘rsatib o‘tilgan. Xulosa qismida esa shartnoma tuzish bosqichlariga rioya qilishning huquqiy nizolarni oldini olish va iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashdagi o‘rni asoslab berilgan.
Keywords: shartnoma, fuqarolik-huquqiy munosabatlar, oferta, aksept, shartnoma erkinligi, huquq va majburiyatlar, shartnoma tuzish bosqichlari, muhim shartlar, shartnoma shakli, huquqiy tartibga solish, bozor iqtisodiyoti, huquqiy munosabatlar, iqtisodiy barqarorlik.