,, ZAMONAVIY KUZATUV KOSMOLOGIYASI ” (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada amaliy kosmologiyaning asosiy tushunchalari, kuzatuv usullari va zamonaviy ilm-fandagi ahamiyati yoritilgan. Amaliy kosmologiya yordamida Koinotning tuzilishi, rivojlanishi, kengayishi va asosiy fizik xossalari eksperimental va kuzatuv ma’lumotlari asosida o‘rganiladi. Maqolada kosmik mikroto‘lqinli fon nurlanishi, galaktikalar taqsimoti, qorong‘u modda va qorong‘u energiya kabi muhim masalalar ko‘rib chiqiladi.
Keywords: amaliy kosmologiya, Koinot, galaktika, kosmik mikroto‘lqinli fon, qizil siljish, qorong‘u modda.