BOSIM VA UNING QO‘LLANILISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Bosim fizik kattaliklar ichida eng muhim tushunchalardan biri bo‘lib, tabiatdagi ko‘plab hodisalarni tushuntirishda va texnika sohalarida keng qo‘llaniladi. Bosim gazlar, suyuqliklar va qattiq jismlarning o‘zaro ta’sirini ifodalovchi asosiy fizik ko‘rsatkich hisoblanadi. Kundalik hayotda ham inson bosim hodisasi bilan muntazam ravishda duch keladi. Atmosfera bosimi, qon bosimi, gidravlik tizimlar, pnevmatik qurilmalar va sanoat texnologiyalari bosim tushunchasi bilan bevosita bog‘liqdir. Ushbu maqolada bosimning fizik mohiyati, uning turlari, o‘lchash usullari hamda fan, texnika va kundalik hayotdagi qo‘llanilish sohalari yoritilgan.
Keywords: bosim, atmosfera bosimi, gidravlik bosim, pnevmatika, Paskal qonuni, manometr, barometr, suyuqliklar, gazlar, texnologiya.