SUN’IY INTELLEKTNING AXBOROT XAVFSIZLIGINI TA’MINLASHDAGI O‘RNI VA ISTIQBOLLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy axborot texnologiyalari va raqamlashtirish jarayonlarida sun’iy intellekt (AI) tizimlarining kiberxavfsizlikni ta’minlashdagi o‘rni, funksional imkoniyatlari va kelajakdagi istiqbollari tadqiq etilgan. Ma’lumotlar oqimining keskin ortishi sharoitida an’anaviy himoya tizimlarining yetarsizligi va ularning o‘rniga neyrotarmoqlarga asoslangan adaptiv mudofaa tizimlarini joriy etish masalalari tahlil qilingan. Shuningdek, maqolada sun’iy intellektning kiber-hujumchi va kiber-himoyachi sifatidagi "ikki tomonlama" tabiati yoritilgan hamda ta’lim tizimida ushbu texnologiyalarni o‘rgatish bo‘yicha metodik tavsiyalar ilgari surilgan.
Keywords: sun’iy intellekt, axborot xavfsizligi, kiber-mudofaa, neyrotarmoqlar, kiberhujum, anomaliyalarni aniqlash, proaktiv himoya, mashinali o‘qitish, kiber-gigiyena.