INTENSIV BOG‘ SHAROITIDA YETISHTIRILGAN OLMA NAVLARIDA FENOLOGIK FAZALARNING KECHISHI VA NAVLARARO FARQLARNI BAHOLASH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada intensiv bog‘ sharoitida yetishtirilgan olma navlarida fenologik fazalarning o‘tish muddatlari o‘rganilgan. Tadqiqot davomida olma navlarining kurtak bo‘rtishi, barg yozilishi, gullash, meva tugishi, mevalarning pishishi hamda vegetatsiya davrining davomiyligi bo‘yicha kuzatuvlar olib borilgan. Olingan natijalar asosida navlar o‘rtasida fenologik rivojlanish muddatlari bo‘yicha farqlar mavjudligi aniqlandi. Shuningdek, intensiv bog‘ sharoitida navlarning erta yoki kech gullashi, meva pishish muddati va vegetatsiya davomiyligi hosildorlik hamda mahsulot sifatiga ta’sir etuvchi muhim omillardan biri ekanligi qayd etildi. Tadqiqot natijalari intensiv olma bog‘larida istiqbolli navlarni tanlash va parvarishlash tadbirlarini to‘g‘ri tashkil etishda ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.
Keywords: : intensiv bog‘, olma navlari, fenologik fazalar, kurtak bo‘rtishi, gullash, meva pishishi, vegetatsiya davri, hosildorlik.