INFLYATSIYA KUTILMALARI VA ULARNING MAKROIQTISODIY BARQARORLIKKA TA’SIRI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mamlakat iqtisodiyotida narxlar barqarorligini ta’minlash va makroiqtisodiy muvozanatni saqlash masalalari iqtisodiy siyosatning ustuvor yo‘nalishlaridan biri hisoblanadi. Ushbu jarayonda inflyatsiya kutilmalari muhim ahamiyat kasb etib, ular iste’mol, jamg‘arish, investitsiya va ishlab chiqarish bo‘yicha iqtisodiy agentlar qarorlariga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Mazkur maqolada inflyatsiya kutilmalarining shakllanish omillari hamda ularning makroiqtisodiy barqarorlikka ta’siri nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilingan. Rivojlangan va rivojlanayotgan mamlakatlar tajribasi asosida inflyatsiya kutilmalarining narxlar dinamikasi, investitsion faollik, iste’mol talabi va iqtisodiy o‘sishga ta’siri baholandi.
Keywords: inflyatsiya, inflyatsiya kutilmalari, makroiqtisodiy barqarorlik, pul-kredit siyosati, Markaziy bank, inflyatsion targetlash, narxlar barqarorligi, iqtisodiy o‘sish, investitsiyalar, ratsional kutilmalar.