SUN'IY INTELLEKT VOSITALARIDAN INFORMATIKA FANINI O‘QITISHDA FOYDALANISHNING PEDAGOGIK IMKONIYATLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy ta’lim tizimida raqamli transformatsiya jarayonlari sharoitida informatika fanini o‘qitish samaradorligini oshirishda sun'iy intellekt (SI) vositalarining tutgan o‘rni va ularning ulkan pedagogik imkoniyatlari atroflicha tahlil qilingan. Tadqiqotda SI texnologiyalarining o‘quv jarayonini shaxsiylashtirish (personalization), dasturlash tillarini (Python, C++, JavaScript) o‘rgatishda real vaqt rejimida chuqur kod tahlili va mantiqiy xatolarni aniqlash (debugging) hamda talaba va o‘quvchilarga individual yondashishdagi ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, o‘qituvchining kundalik mexanik vazifalarini kamaytiruvchi avtomatlashtirilgan baholash tizimlari hamda zudlik bilan taqdim etiladigan tezkor fikr-mulohaza (feedback) mexanizmlarining dars sifatiga ta’siri ko‘rsatib o‘tilgan. Maqolada mashinaviy ta’lim va neyron tarmoqlar asoslarini amaliy loyihalar (tasvir va matnni tanish) orqali sodda hamda interfaol tarzda o‘rgatish metodikasi taklif etilgan bo‘lib, bu yondashuv o‘quvchilarning XXI asr ko‘nikmalari hisoblangan algoritmik, tahliliy va ijodiy fikrlash qobiliyatlarini keskin rivojlantirishga xizmat qilishi asoslangan. Murakkab va mavhum kompyuter konsepsiyalarini dinamik grafiklar va aqlli simulyatsiyalar yordamida vizuallashtirish orqali an’anaviy ta’lim modelini individual ta’lim traektoriyasiga o‘tkazishning pedagogik istiqbollari umumlashtirilgan.
Keywords: Sun'iy intellekt, informatika ta’limi, shaxsiylashtirilgan ta’lim, dasturlashni o‘rgatish, kod tahlili, debugging, avtomatlashtirilgan baholash, tezkor fikr-mulohaza (feedback), mashinaviy ta’lim, neyron tarmoqlar, interfaol vizualizatsiya, pedagogik imkoniyatlar, tahliliy va ijodiy fikrlash.