TAEKWONDO WTDA KOORDINATSIYA MASHQLARINING 8-10 YOSHLI BOLALARNING TEXNIK TAYYORGARLIGIGA TAʼSIRI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada Taekwondo WT (Butunjahon Taekwondo) yoʻnalishi bilan shugʻullanuvchi 8-10 yoshli bolalarning jismoniy va texnik tayyorgarligini oshirishda koordinatsiya mashqlarining oʻrni va fundamental ahamiyati yaxlit matn shaklida tahlil qilinadi. Bolalik davrining ushbu bosqichi motorika, chaqqonlik va muvozanat sifatlarini oʻzlashtirish uchun eng qulay (sensitiv) davr hisoblanadi. Maqolada koordinatsiyaning zarbalar aniqligi, tezkor reaksiya, harakatlar tejamkorligi va murakkab texnik elementlarni oʻzlashtirishga koʻrsatadigan ijobiy taʼsiri yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy sport anjomlari yordamida tashkil etiladigan oʻyin shaklidagi mashqlar majmuasi va bolalarning texnik darajasini baholash imkonini beruvchi testnormativlar ilmiy jihatdan asoslab berilgan.
Keywords: Taekwondo WT, koordinatsiya, sensitiv davr, texnik tayyorgarlik, muvozanat, Bosu toʻpi, kognitiv rivojlanish, kineziologik qobiliyat, Romberg testi, mokisimon yugurish.