ZAMONAVIY KOMPYUTER TARMOQLARI VA KIBERXAVFSIZLIK TA'LIMIDA CISCO PACKET TRACER SIMULYATSIYA MUHITINING ILMIY-AMALIY VA METODOLOGIK ASOSLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada axborot-kommunikatsiya texnologiyalari (AKT) sohasida tarmoq muhandislarini tayyorlashda Cisco Packet Tracer dasturiy ta'minotining ilmiy-metodologik va texnik ahamiyati chuqur tahlil qilingan. Maqola tarmoq topologiyalarini modellashtirish, OSI va TCP/IP qatlamlaridagi axborot almashinuv jarayonlarini vizualizatsiya qilish hamda ta'lim muassasalarida dasturdan foydalanishning pedagogik samaradorligini o'rganishga qaratilgan. Shuningdek, dasturning an'anaviy emulyatorlardan (GNS3, EVE-NG) farqli xususiyatlari, uning Internet buyumlari (IoT) va tarmoq avtomatlashtirish integratsiyasidagi imkoniyatlari hamda limitatsiyalari (chegaralari) ilmiy jihatdan asoslab berilgan.
Keywords: Cisco Packet Tracer, kompyuter tarmoqlari, tarmoq simulyatsiyasi, OSI modeli, marshrutlash protokollari, kiberxavfsizlik, virtual laboratoriya, IoT (Internet of Things), ta'lim metodikasi.