STEROID YALLIG‘LANISHGA QARSHI DORI VOSITALARINI TARTIBSIZ QABUL QILGAN BEMORLARDA RIVOJLANGAN BUYRAK VA BUYRAUSTI BEZI KASALLIKLARINI OLIB BORISHNING ZAMONAVIY YONDASHUVLARI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada steroid yallig‘lanishga qarshi dori vositalarini (glyukokortikoidlarni) nazoratsiz va uzoq muddatli qabul qilish natijasida yuzaga keladigan buyrak va buyrakusti bezi patologiyalari tahlil qilinadi. Tadqiqot maqsadi – dorivor induksiyalangan gipokortitsizm va nefrotoksiklik holatlarini erta aniqlash va zamonaviy diagnostika hamda davolash protokollarini ishlab chiqishdan iborat. Tadqiqot natijalari bemorlarni bosqichma-bosqich dori vositalaridan chiqarish (deeskalatsiya) va gormonal o‘rinbosar terapiyani optimallashtirish zarurligini ko‘rsatadi.
Keywords: steroidlar, glyukokortikoidlar, buyrak yetishmovchiligi, buyrakusti bezi yetishmovchiligi, iatrogen patologiya, dori vositalari nazorati.