MIJOZNING UZOQ MUDDATLI QIYMATI (CUSTOMER LIFETIME VALUE) ASOSIDA MARKETING STRATEGIYALARINI TAKOMILLASHTIRISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada mijozning uzoq muddatli qiymati (Customer Lifetime Value — CLV) kontseptsiyasidan foydalangan holda marketing strategiyalarini takomillashtirish masalasi ilmiy-metodologik jihatdan tahlil qilinadi. CLV ko'rsatkichi nafaqat mijozning joriy xarid faolligini, balki uning kompaniyaga kelajakda keltirishi mumkin bo'lgan iqtisodiy foyda potentsialini ham hisobga oladi. Maqolada CLV ning nazariy asoslari, uni hisoblash metodologiyalari, shuningdek, CLV asosida mijozlarni segmentatsiya qilish, resursal ajratish va shaxsiylashtirilgan marketing kommunikatsiyasini shakllantirish yo'nalishlari batafsil ko'rib chiqiladi. Tadqiqotda CLV ni marketing qarorlar qabul qilish jarayoniga integratsiya qilish modellari ishlab chiqilgan va ularning samaradorligi empirik ma'lumotlar asosida baholangan. Natijalar shuni ko'rsatadiki, CLV asosidagi yondashuv an'anaviy demografik segmentatsiyaga nisbatan mijozlarni saqlab qolish darajasini va daromad rentabelligini sezilarli darajada oshiradi. Maqola marketing menejerlari, tahlilchilar va iqtisodchilar uchun amaliy ahamiyat kasb etadi.
Keywords: mijozning uzoq muddatli qiymati, CLV, marketing strategiyasi, mijoz segmentatsiyasi, mijozlarni saqlab qolish, daromadlilik tahlili, shaxsiylashtirilgan marketing, CRM tizimi, mijoz xatti-harakati modellari, marketing resurslari allokatsiyasi.