IJTIMOIY TARMOQLARDA ZO‘RAVONLIK KONTENTINING YOSHLAR XULQ-ATVORIGA TA’SIRI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada ijtimoiy tarmoqlarda tarqalayotgan zo‘ravonlik mazmunidagi kontentlarning yoshlar xulq-atvoriga ta’siri ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida zo‘ravonlik kontentining yoshlar ruhiyati, agressiv xattiharakatlari, kommunikativ madaniyati va ijtimoiy munosabatlariga ta’siri o‘rganildi. Shuningdek, zo‘ravonlikni targ‘ib qiluvchi media mahsulotlarning yoshlar ongida shakllantirayotgan stereotiplari ham tahlil qilindi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, ijtimoiy tarmoqlarda zo‘ravonlik sahnalarining muntazam kuzatilishi yoshlar orasida agressivlik, empatiyaning pasayishi va virtual zo‘ravonlikka moyillikni oshirishi aniqlangan.
Keywords: ijtimoiy tarmoq, zo‘ravonlik, yoshlar, agressiya, media ta’siri, virtual makon, internet xavfsizligi, xulq-atvor, kiberzo‘ravonlik.