ARID ZONALARDA MDR-TBNING KECHISHIDA O’ZIGA XOSLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Tuberkulyoz (TB) insoniyat tarixidagi eng qadimgi va eng xavfli yuqumli kasalliklardan biri bo‘lib, har yili millionlab odamlarning hayotiga zomin bo‘lmoqda. So‘nggi o‘n yilliklarda, ayniqsa, ko‘p dori vositalariga chidamli tuberkulyoz (MDR-TB) muammosi global sog‘liqni saqlash sohasida jiddiy tahdidga aylandi. MDR-TB — bu mikobakteriyalarning kamida ikkita asosiy birinchi qator dorilarga, izoniazid va rifampitsinga chidamliligi bilan tavsiflanadi. Ushbu holatni davolash ancha murakkab, uzoq va qimmatga tushadi, shuningdek, davolanish muvaffaqiyatsizligi va o‘lim holatlari yuqori.
Keywords: Ko‘p dori vositalariga chidamli tuberkulyoz (MDR-TB) global sog‘liqni saqlash tizimi uchun katta yuk bo‘lib qolmoqda. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti (JSST) ma’lumotlariga ko‘ra, 2024 yilda dunyo bo‘yicha yangi TB holatlarining 2,5% dan ortig‘i va ilgari davolangan holatlarning 18% i birinchi qator TB dorilariga chidamlilik ko‘rsatadi [1].