ДОРИГА ЧИДАМЛИЛИКНИНГ ЗАМОНАВИЙ МАСАЛАЛАРИ АДАБИЁТЛАР ШАРХИ (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Дорига чидамлиликнинг таснифи ва эпидемиологик аҳамияти Дорига чидамлилик (drug resistance) – бу микроорганизмларнинг даволаш учун қўлланиладиган дори воситасининг стандарт ёки одатдаги терапевтик концентрацияси таъсирига чалиниш қобилиятини йўқотишидир [1]. Ушбу ҳолат инфекцион касалликларни даволаш самарадорлигини кескин пасайтириб, касаллик кечишини оғирлаштиради, ўлим даражасини оширади ва соғлиқни сақлаш тизимига катта иқтисодий юк юклайди [2].
Keywords: Жаҳон соғлиқни сақлаш ташкилоти (ЖССТ) 2024 йилда эълон қилган «Бактериал патогенларнинг приоритетли рўйхати» (WHO BPPL) га кўра, ҳозирги кунда 15 турдаги антибиотикка чидамли бактериялар инсон саломатлиги учун энг катта хавфни ташкил этади [3]. Ушбу рўйхатда учта приоритет даражаси белгиланган: критик приоритет, юқори приоритет ва ўрта приоритет. Критик приоритетли патогенлар қаторига карбапенемрезистент Acinetobacter baumannii, цефалоспоринрезистент Enterobacterales (жумаладан CRE), ҳамда рифампицинрезистент Mycobacterium tuberculosis киради [3].